psychologen-leidsche-rijn-logo
Petrouschka Swinkels, psychologe. Foto Tjitske Sluis

Petrouschka Swinkels
GZ-psycholoog, eerstelijnspsycholoog NIP BIG-registratie 1905 7044 325

De feiten op een rij: Sinds 1998 ben ik werkzaam als psycholoog. Ik ben BIG geregistreerd gezondheidszorgpsycholoog  en gekwalificeerd als eerstelijnspsycholoog NIP. Ik ben lid van de LVVP , NVGzP en de vereniging EMDR Nederland. Ik heb gewerkt in de psychiatrie, op een opname-afdeling en in de ambulante zorg. In een academisch ziekenhuis, het VUmc, op de afdeling medische psychologie. In 2007 heb ik mijn eigen praktijk geopend, psychologiepraktijk ‘t Zand. De naam ‘t Zand komt voort uit de wijk waar ik toen gevestigd was, en verwijst ook naar mijn Zeeuwse roots.

Als psycholoog richt ik mij op zowel kortdurende als langer durende psychologische behandelingen. Ik behandel cliënten met verschillende klachten van psychische, psychosociale en/ of psychosomatische aard. Ik werk met zowel adolescenten, (jong)volwassenen als ouderen, zowel individuele als relatietherapie. Om een goede behandeling te kunnen starten, richt ik me op het helder krijgen van de klachten, hun vermoedelijke oorsprong en inzicht in een cliënt als persoon.

Ik kijk samen met een cliënt welke behandeling wenselijk en nodig is. Ik hanteer interventies en technieken uit verschillende (wetenschappelijk onderbouwde) therapieën zoals cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie,  inzichtgevende therapie en directieve therapie. Verder ben ik een groot voorstander van het gebruik van EMDR, bij zowel trauma behandelingen als op andere gebieden waar deze methode toepasbaar is.

In 2002 ging ben ik gaan werken bij het VU medisch centrum als medisch psycholoog. Daar kwam ik in aanraking met vrouwen met psychische problemen tijdens en na de zwangerschap/ bevalling en in het bijzonder met vrouwen met HELLP en (pre)eclampsie. Samen met een gynaecoloog schreef ik hierover een artikel. Voor de stichting HELLP-syndroom heb ik meegewerkt aan het boekje ‘HELLP, hoe nu verder…’. Door mijn eigen moederschap is mijn interesse in deze problematiek alleen maar meer gewekt. Inmiddels behandel ik al jaren vrouwen met psychische gevolgen na HELLP en ( pre) eclampsie in mijn praktijk. Sinds 2010 geef ik in samenwerking met de stichting HELLP-syndroom twee keer per jaar een workshop over de gevolgen van deze ziekte (voor meer informatie zie www.hellp.nl ).

Tevens ben ik binnen het VU medisch centrum ook in aanraking gekomen met vrouwen (en hun partners) met fertiliteitsproblematiek en heb ik veelvuldig de begeleiding en behandeling van stellen en individuen met psychische klachten als gevolg hiervan gedaan. Ook nu zie ik nog veel vrouwen met psychische klachten als gevolg van een onvervulde kinderwens of vrouwen die midden in het traject zitten en hiervan klachten ervaren.

 

Aanvullende informatie: in 2018 heb ik met VGZ/ IZZ/ IZA/ UMC, ZilverenKruis, Multizorg-groep en de Friesland een contract afgesloten.

 


Copyright © 2004–2019. All rights reserved. Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.